Kävin reilu viikko sitten TRE-aloituskurssilla Helsingissä. TRE eli ”tension, stress &trauma release exercise” on sarja helposti omaksuttavia ja yksinkertaisia liikkeitä, joiden avulla saadaan keho tärisemään ja purkamaan jännitystiloja. Tekniikan kehittänyt David Berceli oli huomannut kriisialueilla työskennellessään, että lapset tärisevät luonnostaan, mutta aikuiset jännityvät kouristuksenomaisesti, jolloin stressitila ei pääse purkautumaan kehosta. Myös eläimet tärisevät. Kurssin vetäjä Nina Hokkanen näyttikin kurssin alussa videon gasellista, joka oli jäädä gepardin saaliiksi. Gepardin lähtiessä pakoon hyeenoita jäi gaselli makaamaan ruohikkoon kuolleen näköisenä. Hetken päästä sen vatsa alkoi kohota hengityksen palautuessa pikkuhiljaa normaaliksi ja sitten gaselli kohottautui vähän pystyyn ja alkoi heilumaan ja tärisemään purkaen näin järkyttävän läheltä piti -tilanteen aiheuttamaa stressireaktiota. Hetken päästä gaselli lähti loikkien pois.

TRE-liikkeet muistuttivat paljon joogaliikkeitä. Asentojen ja liikkeiden ideana on aktivoida ja venyttää psoas-lihasta, joka jännittyy stressaavissa tilanteissa. Itse olen tehnyt paljon vastaavia liikkeitä päivittäin, joten se saattoi vaikuttaa siihen, että omat tärinäni jäivät aika vaimeiksi. Muutama kurssilainen puolestaan tärisi ja heilui aivan kauttaaltaan. Voin lämpimästi suositella tutustumista TRE-liikkeisiin. Aloituskurssin jälkeen liikkeitä ja tärinää voi harjoittaa omissa oloissaan kotona. Se on hyvä palauttava harjoitus esimerkiksi liikuntasuorituksen ja pitkän työpäivän jälkeen.

Lisätietoa TRE-stressinpurkuliikkeistä ja kursseista: www.trefinland.fi

Share This: