Mitä jos ottaisit täyden vastuun itsestäsi ja elämästäsi?

Takanani on yksi elämäni haasteellisimpia ajanjaksoja. Tämän jakson aikana olisin halunnut syyttää ulkoisia olosuhteita ja ihmisiä huonosta olostani. Ja välillä syytinkin. Sisimmässäni kuitenkin tiesin, että olen itse valinnut nämä olosuhteet elämääni. Kukaan muu ei voisi tilannettani ratkaista eikä kukaan muu voisi saada terveyttäni paremmaksi. Minun itse olisi otettava vastuu omasta hyvinvoinnistani ja elämästäni.

Tuo sisäinen ääneni on usein muistuttanut minua siitä, että vetovoiman lakien mukaisesti vedämme elämäämme niitä olosuhteita ja ihmisiä, joita omat tietoiset ja tiedostamattomat ajatuksemme ja tunteemme vastaavat. Täten myös fyysinen terveydentilamme kuvastaa sitä, kuinka voimme henkisesti.

Tänään näitä asioita pohtiessani eteeni sattui Wayne W. Dyerin kirja ”Vaikuta kohtaloosi”. Minusta Dyer avaa kirjassaan aika hyvin, mitä vastuun ottaminen omasta elämästä oikein on ja miksi se on tärkeää oman terveyden ja jopa omien unelmien vuoksi. Hän kirjoittaa, että ottaessasi täyden vastuun elämästäsi ja siitä, mitä se on tai ei ole, pyrit olemaan syyttämättä muita omista puutteistasi ja tiedostat sen voiman, joka on sisimmässäsi. Tässä muutama lainaus mutusteltavaksi:

Sen sijaan, että sanoisit: ”He ovat tehneet minusta sen, mitä nyt olen” miellät sisimmässäsi ajatuksen: ”Olen itse tehnyt päätöksen olla aloitekyvytön ja pelokas toisten ihmisten seurassa.”  Sama pätee kaikkiin puoliin personallisuudessasi ja elinoloissasi.

Jos jotkut muut ovat vastuussa niin sanotuista puutteistasi ja syytät heitä näistä ongelmista, alkuoletuksenasi on, että kyetäksesi toteuttamaan unelmiasi sinun on saatava siihen noiden toisten ihmisten lupa.

Jos syytät elämäntilanteestasi muita, siirrät voimasi niille, joiden uskot olevan vastuussa tilanteen luomisesta.

Jos esimerkiksi ajattelen jotakin kielteistä ja isken samalla hetkellä pääni kaapinoveen, kysyn itseltäni; ”Mitä minun mielessäni juuri liikkui?” Kannan täyden vastuun kielteisen ajattelutavan korjaamisesta ja ymmärrän iskun muistutukseksi ajattelutavan tarkistamisesta.

Näen kaiken osana omaa toimintaani maailmankaikkeudessa, enkä valita.

Ajattelen, että siunaukset ja haasteet kulkevat aina käsi kädessä. Esimerkiksi lapsen saaminen on monille suuri siunaus ja elämän merkityksellisimpiä kokemuksia, mutta samalla se tuo mukanaan suuret haasteet, joita ei välttämättä osaa odottaa; koko elämäsi muuttuu yhdessä hetkessä ja näitä muutoksia voi olla vaikea hyväksyä. Onneksi haasteet voi nähdä tilaisuuksina kasvaa ihmisenä, tulla paremmaksi versioksi itsestään. Aivan samalla tavalla koen, että sairastumiseen sisältyy siunaus mahdollisuudesta elää entistä täydemmin ja terveemmin. Mikään tilanne tai tapahtuma ei ole huono tai hyvä itsessään, asenteemme muokkaavat ne sellaisiksi kuin haluamme ne nähdä.

Joten, mitäpä jos ottaisit täyden vastuun omasta elämästäsi? Heittäytyisit rohkeasti elämän virtaan ja näkisit kaiken osana omaa toimintaasi maailmankaikkeudessa? Valittamisen sijaan alkaisit valita. Miltä elämäsi näyttäisi? Voisitko paremmin?

 

Share This:

3 kommenttia

  1. Kiitos ihana Terhi, hyvä pysäyttävä kirjoitus, antoi runsaasti ajattelemisen aihetta. Kuinka helposti sitä sortuukaan tuolle ”helpommalle” tielle: syyttämään kaikkea muuta ja muita omasta huonosta olosta ja ahdingosta, sen sijaan, että pysähtyisimme miettimään omia valintoja ja vaihtoehtoja – näiden kanssa taistelen itsekin usein – ehkäpä joskus – piakkoin I hope – opin olemaan taistelematta 😉 ja päästämään irti – kuunnellen, seuraten ja luottaen omaan sisäiseen ääneeni.

    • Kiitos Sari! <3 Ja nythän onkin mitä mainioin aika päästää irti ja kuunnella sitä sisäistä ääntään kun syksyn energia on tukemassa. 😉 Mutta ei se helppoa ole! Ja jos joku (eli minä nyt) olisi tullut minulle löpisemään jotain tällaista kun oli pahin vaihe niin aika heikosti olisin silloin sulattanut -täytyy ensin vähän kypsytellä. Kiitollisuuden harjoittaminen on ollut itsellä se paras keino muuttaa omia asenteita eri asioita ja olosuhteita kohtaan. 🙂

Vastaa

Kysy ja kommentoi, mutta olethan asiallinen!

*